Sulje sivuvalikko

Ulvilan Konepaja Oy

Ulvilan Konepaja investoi tarkkuuteen

 

Tarkkuus on metallitöissä olennainen asia. Ulvilan Konepaja siirsi hiljattain aiemmin käsin tehdyt porauksen ja kierteityksen toimintonsa uudelle tasolle hankkimalla käyttöönsä uutta alan automaatioteknologiaa. Tarkkuus lisääntyi luotettavalla tavalla.

CMA:n koordinaattipora/kierteityskoneessa X-liike on 4500 mm ja Y 1750 mm.

 

”Ennen kaikkea olemme hitsaava tilauskonepaja. Teemme töitä omalla kalustollamme ja mitä emme tee itse, siinä auttaa alihankintaverkostomme. Esimerkiksi pintakäsittelyt tehdään verkostomme kautta”, kertoo toimitusjohtaja Milla Rostedt, joka on luotsannut Ulvilan Konepajaa sen johdossa viime vuodesta lähtien.

 

Nuori toimitusjohtaja ja samalla perheyrityksen kolmannen sukupolven edustaja aloitti Ulvilan Konepajan hallituksen puheenjohtajana vuoden 2017 alussa isänsä Esko Rostedtin jäätyä eläkkeelle. Toimitusjohtajana hän aloitti toukokuussa.

 

”Jatkamme tässä tiiviisti yrityksen perustajan Eeli Rostedtin viitoittamalla tiellä asiakkaidemme palveluksessa. Alan töille on tässä maassa tilausta nyt ja jatkossakin, siihen luotamme vahvasti.”

”Mielenkiintoinen ala tämä on, ja hyvä tiimi mahdollistaa osaltaan töiden sujumisen. Kehitys ja uusiutuminen ovat toki ehdottoman tärkeitä asioita. Kilpailukyvystä on pidettävä jatkuvasti huolta”, Milla Rostedt linjaa.

 

Kehityksen tahdein

 

Hitsaavana tilauskonepajana Ulvilan Konepajan ohjelmaan kuuluvat monipuolisesti alan työt. Konekanta mahdollistaa esimerkiksi aarporauksen, sorvauksen, jyrsinnän ja porauksen, ja kookkaat kappaleet kuuluivat keskeiseen työkirjoon.

 

Pitkäaikaisia asiakkaita nyt noin 40 henkilöä työllistävällä, vuodesta 2006 Ulvilan Sammontiellä toimineella yrityksellä ovat esimerkiksi Sandvik Mining, Bronto Skylift sekä Rolls Royce, nuo länsirannikon kansainväliset toimijat.

CMA GRD 60Z CNC 4517 tarjoaa mahdollisuuden poraus-, kierteitys-, jyrsintä-, upotus- ja kitkaporaustoimintojen automatisointiin. Ohjauksella koneistaja Joonas Uusi-Oukari.

 

Bronto Skylift sekä Rolls Royce, nuo länsirannikon kansainväliset toimijat.

 

Viime vuosina yritys on kirjannut sujuvaa kasvua, mikä on osaltaan mahdollistanut myös toimintojen jalostamisen ja kehittämisen eteenpäin. Sen yhtenä ilmentymänä yritys toimii nyt sertifioidun laadun puitteissa, ISO 9001 ja ISO 3834-2 ohjaavat yrityksen toimintaa.

 

Myös konekantaa on kehitetty. Yritys on investoinut esimerkiksi hitsauksen toimintoihin, ja viime syksyllä investoitiin särmäyksen toimintoihinsa kookkaan särmäyspuristimen myötä.

 

Isoa siirtoa eteenpäin merkitsi niin ikään yrityksen tuore investointi yrityksen porauksen ja kierteityksen toimintoihin. Yritys hankki käyttöönsä espanjalaisen CMA:n tekniikkaa edustavan koordinaattiporan ja kierteityskoneen kookkaalla 4500 mm:n X-liikkeellä ja 1750 mm:n Y:llä.

 

Sen myötä yrityksen porauksen ja kierteityksen tarkkuus varmistui kätevällä tavalla.

 

”Siirto on sinänsä iso. Aiemmin teimme nämä työt säteisporakoneella, ja selvä asia on, että näin niihin sisältyi aina tietty inhimillisen virheen riski. Seuraamme saamiamme reklamaatioita hyvin tarkkaan, ja poraus oli yksi selkeä alue, joka nousi niissä usein esille. Tätä asiaa lähdimme kehittämään ja löysimme tämän CMA:n Kone mahdollistaa nyt tarkat ja luotettavat toiminnot, ja toki tuottavuus lisääntyy. Tämä poraus oli aiemmin hieman pullonkaula myös tässä mielessä”, Rostedt kertoo.

Portaalirakenteen myötä mahdollistuu varsin kookkaiden kappaleiden käsittely.

 

Tarkasti ja luotettavasti

 

CMA:n valmistamat koneet tarjoavat kahdessa eri tuoteryhmässä automaattiset ohjelmoidut toiminnot koordinaattiporaukselle, kierteitykselle, jyrsinnälle, upotukselle ja kitkaporaukselle. Ulvilan Konepajan hankkima kone on kookkaiden levymäisten kappaleiden käsittelyn mahdollistamaa valmistajan portaalityyppistä GRD-sarjaa, jossa vakiona saatavilla oleva maksimi pöytäkoko on 4x20 m. Toinen keskeinen tuotesarja on kiinteärunkoiset pitkien aina 12 m profiilien ja putkien koneistukseen olevat TRD-sarjan koneet.

 

Koneet tarjoavat mahdollisuuden poraus, kierteitys, jyrsintä, upotus ja kitkaporaustoimintojen automatisointiin, ja usein tarve näiden toimintojen automatisointiin liittyy kooltaan isojen ja/tai muodoiltaan haastavien kappaleiden reikien ym. mitoitukseen ja kierteitykseen. Näin tuotteista saadaan tarkkoja ja tasalaatuisia perustaltaan kätevällä tavalla.

 

Koneiden yksi etu on myös se, että kustannuksiltaan nämä koneet ovat edullisempia esimerkiksi kookkaisiin pitkä- tai portaalijyrsinkoneisiin verraten, joilla paikoitusta ja kierteitystä voidaan toki tehdä niin ikään muiden töiden ohella.

 

”Tämä oli meille ilman muuta soveltuvin vaihtoehto toimintojen tehostamiseen. Tämän tarvitsimme ja yksi mukava seikka tässä koneessa oli se, että kone edustaa valmistajansa hiljattain uudistunutta tuotesarjaa”, Harri Aho sanoo.

 

Sellainen asia on Ahon mukaan uudentyppinen pöytä, joka mahdollistaa kookkaiden kappaleiden käsittelyn aiempaa sujuvammin. Rakenne on avoin, mikä mahdollistaa isojen kappaleiden helpon siirron työalueelle. Lastut ja leikkuunesteet poistuvat hyvin työalueelta.

 

”Myös työkalumakasiini on aiempaa mallia isompi ja se liikkuu nyt porttaalin mukana, mikä järkevöittää koneen toimintaa. Aiemmassa mallissa työkalu piti erikseen hakea”, sanoo Aho.

 

Työalue koneessa on 4500x1800mm, maksimi kappalepaino koneen pöydälle on 3000 kg. Konetta ohjataan kosketusnäytöltä. Myös etäohjelmointi on mahdollista.

 

Henkilöstöä rekrykoulutuksella

 

Tamperelaisen Vossi Groupin kautta hankitun CMA:n GRD 60Z CNC 4517 asennettiin Ulvilan Konepajan käyttöön vuoden lopulla.

 

”Olemme käsitelleet tällä uudella koneella alkuvaiheessa lähinnä levyrakenteita, mutta työkorkeus mahdollistaa sinänsä hyvin putkien ja profiilien poraukset. Jatkossa kone palvelee laajaa tuotepalettiamme, kokemukset koneesta sinänsä ovat hyvin myönteisiä”, Aho sanoo.

 

Ulvilan Konepaja jatkaa investointien tiellä. Konekantaa uudistetaan tarpeen mukaan.

Myös lisähenkilöstölle olisi Ulvilassakin osin edelleenkin tarvetta. Yritys on harjoittanut viime aikoina mm. varsin mittavaa oppilaitosyhteistyötä lisähenkilöstön löytämiseksi. Yksi muoto ovat rekrykoulutukset, mikä kanava on toiminutkin varsin hyvin. Sen kautta on koulutettu esimerkiksi levyseppähitsaajia sekä särmääjiä yrityksen palvelukseen.

 

Ulvilan Konepaja on perheyritys jo kolmannessa sukupolvessa. Toimitusjohtaja Milla Rostedt ja tuotantopäällikkö Harri Aho verstaalla.

 

”Uuden motivoituneen osaavan väen löytäminen on haastavaa puuhaa, ja olemme koettaneet ratkoa asioita eri tavoin. Kekseliäisyyttä tänä aikana tarvitaan näissä asioissa”, sanoo Milla Rostedt.

 

Julkaistu: Konekuriiri 3/2018

 • <span class='caption-title'>Pöytyän Koneistuspalvelu Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Fermat WRF 150 ja WFT 13 CNC-avarruskoneet</span>
 • <span class='caption-title'>A. Reponen Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Hankwang levy- ja putkilaser, Thoman CNC-rullataivutuskone ja Macri CNC-putkentaivutuskone</span>
 • <span class='caption-title'>Ouneva Group</span><br/><span class='caption-subtitle'>Omera R200R1M2S8/HS ja OPM-100 mekaaniset puristinlinjat</span>
 • <span class='caption-title'>Technip Offshore Finland Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Bomar Individual 620.460 DGANC CNC-vannesahalinja</span>
 • <span class='caption-title'>Sako Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Biglia B 1200 sorvauskeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Saarijärven Säiliövalmiste Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Faccin HAV/S 3162 CNC-levynpyöristyskone</span>
 • <span class='caption-title'>Sandvik Mining and Construction Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Metronor langaton 3D-mittauslaite</span>
 • <span class='caption-title'>Metalli Järvelä Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Crippa CA 563 CNC-putkentaivutusautomaatti</span>
 • <span class='caption-title'>SBA Interior Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Akira-Seiki Performance V3 työstökeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Bierkühl Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>SMI Silver 3 CD putkituotantosolu</span>
 • <span class='caption-title'>Kalajoen Teräs Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Bomar Individual 620.460 DGH CNC-sahalinja</span>
 • <span class='caption-title'>Lankapaja Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Biglia B565 YS sorvauskeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Kangasalan Kopal Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Akira-Seiki SV 1350 työstökeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Japrotek Oy Ab</span><br/><span class='caption-subtitle'>Faccin HAV 3154 levynpyöristykone</span>
 • <span class='caption-title'>KPPR-Steel Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Macri Provar 6-65UD CNC-putkentaivutuskone</span>
 • <span class='caption-title'>Raahen osaamiskeskus Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Baykal APHS 3100x440 CNC-särmäyskone</span>
fatfooter top