Sulje sivuvalikko
Vossi FacebookVossi YouTubeVossi LinkedInVossi In English

Uutisia

Metallien 3D-tulostamisesta kilpailuetu


25.01.2016

SLM Solutionsilla on Lübeckissä Saksassa jatkuva teknologianäyttely, jossa pääsee tutustumaan teknologiajohtajan metallien 3D-tulostimiin. Suomessa ainutlaatuinen tilaisuus tarjoutuu, kun Vossi esittelee 15.-17.3. Konepaja 2016 -messuosastollaan E202 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa SLM 280 HL metallien 3D-tulostinta.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Varaosia lukuun ottamatta 3D-tulostamalla ei kannata tehdä perinteisien valmistusmenetelmien rajoituksien mukaisesti suunniteltuja komponentteja vaan tavoitteena kannattaa olla täydellisen tuotteen valmistus kerta tulosteena ilman muotorajoitteita", liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi sanoo ja pitää sylissään kahta samalla kertaa 3D-tulostettua kilpa-auton vaihdelaatikon suojakuorta.

Puhuttaessa metallien 3D-tulostamisesta monella on virheellisesti mielikuvana, että teknologia soveltuisi vain hauraiden protokappaleiden pikamallinnukseen. Todellisuudessa esimerkiksi monialayritys General Electric jo sarjavalmistaa 3D-tulostamalla äärimmäisen tiukat turvallisuusvaatimukset täyttäviä metallisia lentokoneiden osia ja yrityksen 3D-tulostamisen investointiohjelma viidelle vuodelle on 3,5 miljardia dollaria. Alan teknologiajohtajan, saksalaisen pörssiyrityksen SLM Solutions GmbH:n kehittämä monilaserteknologia ja lisääntynyt automaatio ovat käynnistäneet nyt nopean teollisen murroksen. 3D-tulostamisen ansiosta voidaan kehittää lähes muotorajoituksetta uuden sukupolven tuotteita, jotka ovat ylivoimaisia suhteessa perinteisin valmistusmenetelmien rajoitteiden mukaisesti suunniteltuihin tuotteisiin.

Jauheesta tarkoiksi ja lujiksi tuotteiksi
Metallien työstäminen voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan materiaalia muovaaviin, poistaviin sekä lisääviin menetelmiin, joista jälkimmäiseen 3D-tulostus luokitellaan. SLM Solutionsin hyödyntämässä jauhepetiteknologiassa metallijauhe sulatetaan tulostuskammion tarkasti hallitussa inerttisuojakaasuympäristössä lasersäteen avulla kiinni kasvatusalustaan kerros kerrokselta 3D CAD -mallin mukaiseksi lujaksi (mekaaniset ominaisuudet lähellä taottua materiaalia) kappaleeksi. Tulostettavana materiaalina voidaan käyttää periaatteessa mitä tahansa huoneen lämpötilassa hitsattavissa olevaa materiaalia, kuten esim. titaania, rosteria, työkaluterästä tai alumiinia. Lisäksi joustavuutta tuotantoon esim. alihankintakonepajalle tuo, että materiaalin vaihto toiseen onnistuu alle kahdessa tunnissa.

Lujien metallituotteiden sarjavalmistus 3D-tulostamalla on nyt täällä. Saksalainen pörssiyritys SLM Solutions GmbH lanseerasi jo vuonna 2012 monilaserteknologian ja nykyisin jopa neljä laseria (4x400 tai 4x700w) pystyy työstämään yhtäaikaisesti kasvatusaluetta.

Monilaserteknologian edelläkävijä
Pitkään metallien 3D-tulostimien yleistymisen esteenä on ollut niiden suhteellinen tehottomuus verrattaessa perinteisiin valmistusmenetelmiin, kuten sorveihin ja työstökeskuksiin. Nyt kuitenkin monilaserteknologian ja automaation ansiosta on saavutettu taso, jolla yhä useammat tuotteet kannattaa valmistaa 3D-tulostamalla. Varsinkin silloin, kun tuotteen uudelleensuunnittelulla on saavutettavissa kilpailuetua. SLM Solutions esitteli monilaserteknologian markkinoille jo vuonna 2012 ja nykyisin kasvatusaluetta voi työstää yhtäaikaisesti jopa neljä laseria (4x400w tai 4x700w). Viime marraskuussa julkistetulla 4x700w kuitulaserresonaattorilla varustetulla versiolla 500 HL -mallista onnistuu alumiinin 3D-tulostaminen täysin ylivoimaisella 260 cm³/h teoreettisella kasvatusnopeudella.

Alihankkija-asiakkaalla jo yksitoista 3D-tulostinta tuotannossa
SLM Solutions valmistaa koneita kolmessa kokoluokassa SLM 125 (kasvatusalue 125x125x75(125)mm), SLM 280 (280x280x350 mm) sekä SLM 500 (500x280x320 mm). Lisäksi teknologiajohtaja on julkistamassa todennäköisesti vuoden 2017 aikana uutta mallia, jonka kasvatusalue on 500x280x800 mm. Viime vuonna monilaserkoneet muodostivat jo noin 60 % SLM Solutionsin myymistä 102 koneesta (myynti vuonna 2014: 62 konetta). Lisäksi noin 40 %:lla viime vuonna koneita ostaneista asiakkaista oli käytössään jo vähintään yksi SLM Solutionsin kone, mikä kuvastaa teknologian kilpailukykyä. Esimerkiksi saksalaisella alihankintayrityksellä FIT AG:lla on käytössään jo kahdeksan kappaletta sarjavalmistukseen soveltuvia SLM Solutions 500 HL 3D-tulostimia sekä tilattuna jälleen kaksi konetta lisää. Lisäksi heiltä löytyy myös kokoluokkaa pienempi 280 HL -malli (kasvatusalue 280x280x350mm).

Saksalaisen FIT AG:n toteuttama sylinteripään tuotekehitysprojekti, jossa vasemmalla perinteisin valmistusmenetelmin tehty versio (paino 5,1 kg ja jäähdytyspinta-ala 823 m²) ja oikealla 3D-tulostuksen mahdollistama versio (paino 1,9 kg ja jäähdytyspinta-ala 10 223 m²).  FIT AG:lla on käytössään jo kahdeksan sarjavalmistukseen soveltuvaa SLM Solutions 500 HL 3D-tulostinta sekä tilattuna jälleen kaksi lisää. Katso video aiheesta

Monimutkaisuutta ja räätälöintiä ilmaiseksi
3D-tulostamalla pystytään luomaan optimaalisia rakenteita, joita aikaisemmin ei ollut mahdollista valmistaa. Kuitenkaan tulostuskustannus ei kasva tuotteen monimutkaisuuden lisääntyessä vaan ainoastaan kulunut jauhemateriaali ja käytetty koneaika aiheuttavat kustannuksia. Kappaleet pystytään esimerkiksi valmistamaan äärimmäisen kevyiksi, koska materiaalia käytetään vain siellä, missä sitä kuormitusominaisuuksien takia tarvitaan. 3D-tulostuksen mahdollisuuksien hyödyntämisessä kaikkein kriittisintä onkin saada tuotesuunnittelijat ymmärtämään uuden teknologian mahdollisuudet tuotteiden toiminnallisuuksien sekä valmistettavuuden kannalta. Lisäksi tuotekehitystä ja tuotannon ylösajoa pystytään nopeuttamaan radikaalisti, kun muutokset saadaan välittömästi tuotteeseen eikä työkaluja, monia työvaiheita ja menetelmiä tarvita. Myös asiakaskohtainen tuotteiden räätälöinti on helppoa ja edullista, kun kasvatusalustalla voidaan valmistaa useita tuotteita yhtä aikaa ja niistä jokainen voi olla erilainen.

Teknologia kilpailueduksi
Älykkääseen konepajavalmistukseen erikoistunut Vossi Group Oy edustaa yksinoikeudella SLM Solutionsin koneita sekä tarjoaa niiden elinkaaripalvelut Suomessa ja Baltiassa. Yhteistyökumppaneiden toiminta-ajatuksena on muuttaa tämä vallankumousteknologia asiakkaidensa kilpailueduksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakkaille tarjotaan mahdollisimman pitkälle apua uusien tuotteiden kehittämisessä ja valmistuksen ylösajossa, käynnissäpidossa ja kehittämisessä. Lisäksi yhteistyötä on tehty VTT:n kanssa, joka on suorittanut lukuisia onnistuneita tuotekehitysprojekteja asiakkaidensa kanssa hyödyntäen heidän viime vuoden alussa käyttöönottamaansa SLM Solutions 125 HL metallien 3D-tulostinta. Esimerkkejä näistä ovat mm. Nurmi Cylinders Oy:n uudensukupolven hydraulilohko (75 % kevyempi ja pienempi sekä virtauskanavat optimaaliset) sekä ABB:n ruiskupuristustyökalun keernojen sisäiset jäähdytyskanavat (työkalulla puristettavien tuotteiden sykliajan merkittävä lasku).

SLM Solutions esitteli viime marraskuussa uuden version 500 HL -mallistaan (kasvatusalue 500x280x320 mm), johon on nyt saatavissa 4x700w kuitulaserresonaattorit. Tämä mahdollistaa täysin ylivoimaisen tehokkaan alumiinin 3D-tulostamisen teoreettisella 260 cm³/h kasvatusnopeudella.

 

SLM 280 HL esittelyssä Konepaja 2016 -messuilla
Vossi esittelee yhdessä SLM Solutionsin kanssa 15.-17.3. Konepaja 2016 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa erityisesti alihankkijoille soveltuvaa SLM 280 HL metallien 3D-tulostinta. ”Toivotammekin kaikki erittäin tervetulleiksi tutustumaan metallituotevalmistuksen uuteen aikakauteen messuosastollemme E202. Esittelyssä on myös suuri joukko muita koneita mm. 5-akselinen työstökeskus sorvausominaisuudella, CNC-putkentaivutuskoneita, langaton 3D-kameramittausjärjestelmä, nopea CNC-särmäyskone, ym. kilpailukykyisempään konepajatuotantoon”, Marko Vossi kutsuu.

Lisätiedot:

Marko Vossi
Puh. 010 8200 502
www.slm-solutions.com

 

Tervetuloa tutustumaan SLM 280 HL metallien 3D-tulostimeen 15.-17.3. Konepaja 2016 -messuille osastollemme E202!

 

 

 

VIDEOITA AIHEESTA:

Video metallituotteiden sarjavalmistukseen sovelutuvasta

SLM 500 HL metallien 3D-tulostimesta.

 

General Electricin video 3D-tulostamisen mahdollisuuksista.

 

Video FIT AG:n sylinteripään kehitysprojektista.

 

SLM Solutions yritysvideo.

 

UUTISEN AVAINSANAT

3d-tulostin, metallitulostin, METALLITULOSTUS, lasersulatus, AM, additive manufacturing, METALLISULATUS, slm solutions, VTT,

nurmi cylinders, KUITULASER, metallijauhe,

MATERIAALIA LISÄÄVÄ VALMISTUS, 3d-tulostus

Metallien 3D-tulostuksen aikakaudesta mediassa:

Ylen uutiset (kohdasta 10:42 alkaen)

Aamulehden video

Tekniikka & Talouden nettisivut

Ylen nettisivut

VTT ja Nurmi Cylinders

 

Tutustu lisää:

VTT 3D-tulostaa metallia

 

SLM Solutions 3D-tulostimiin

Metallien 3D-tulostaminen mahdollistaa kilpailuedun uuden sukupolven tuotteilla 


Takaisin uutisiin
 • <span class='caption-title'>Pöytyän Koneistuspalvelu Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Fermat WRF 150 ja WFT 13 CNC-avarruskoneet</span>
 • <span class='caption-title'>A. Reponen Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Hankwang levy- ja putkilaser, Thoman CNC-rullataivutuskone ja Macri CNC-putkentaivutuskone</span>
 • <span class='caption-title'>Ouneva Group</span><br/><span class='caption-subtitle'>Omera R200R1M2S8/HS ja OPM-100 mekaaniset puristinlinjat</span>
 • <span class='caption-title'>Technip Offshore Finland Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Bomar Individual 620.460 DGANC CNC-vannesahalinja</span>
 • <span class='caption-title'>Sako Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Biglia B 1200 sorvauskeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Saarijärven Säiliövalmiste Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Faccin HAV/S 3162 CNC-levynpyöristyskone</span>
 • <span class='caption-title'>Sandvik Mining and Construction Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Metronor langaton 3D-mittauslaite</span>
 • <span class='caption-title'>Metalli Järvelä Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Crippa CA 563 CNC-putkentaivutusautomaatti</span>
 • <span class='caption-title'>SBA Interior Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Akira-Seiki Performance V3 työstökeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Bierkühl Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>SMI Silver 3 CD putkituotantosolu</span>
 • <span class='caption-title'>Kalajoen Teräs Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Bomar Individual 620.460 DGH CNC-sahalinja</span>
 • <span class='caption-title'>Lankapaja Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Biglia B565 YS sorvauskeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Kangasalan Kopal Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Akira-Seiki SV 1350 työstökeskus</span>
 • <span class='caption-title'>Japrotek Oy Ab</span><br/><span class='caption-subtitle'>Faccin HAV 3154 levynpyöristykone</span>
 • <span class='caption-title'>KPPR-Steel Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Macri Provar 6-65UD CNC-putkentaivutuskone</span>
 • <span class='caption-title'>Raahen osaamiskeskus Oy</span><br/><span class='caption-subtitle'>Baykal APHS 3100x440 CNC-särmäyskone</span>
fatfooter top